Gewenste en ongewenste Windturbines in Korendijk

Tijdens de afgelopen PS vergadering stond het Provinciaal Inpassingsplan Korendijk (locatie 50 aan het Spui) op de agenda, een dossier met een lange voorgeschiedenis. Sinds het begin van de windturbine discussie werd in allerlei plannen en noties de gemeente Korendijk genoemd als potentiële locatie voor het kunnen realiseren van zo’n 15MW aan opgesteld vermogen voor windenergie. 

Er is vaak gezocht en verzocht om tot verschillende alternatieve locaties voor de mogelijke plaatsing van windturbines te komen. Uiteindelijk zijn er door de gemeente Korendijk geen haalbare alternatieven gevonden. Locatie 50 werd technisch als geschikt gezien voor de plaatsing van windturbines. De eigenaar van de grond had de gemeente verzocht het bestemmingsplan hiertoe aan te passen. Aangezien de gemeente hier geen gevolg aan heeft gegeven gaat de Provincie een en ander realiseren door middel van een zogenaamd Provinciaal Inpassingsplan. 

De VVD is geen warm voorstander van windenergie maar heeft aangegeven dat ondernemers met een sluitende businesscase, een haalbare ruimtelijke inpassing en draagvlak in de omgeving, een serieuze kans moeten krijgen. De ondernemer te Korendijk is nu blij, dit in schril contrast met de meeste omwonenden en de gemeente Korendijk. Ook al zijn alle procedures op de juiste wijze doorlopen, het gelopen proces verdient alles behalve de schoonheidsprijs. 

In de Statenvergadering is verzocht of er alsnog terug kan worden gegaan van vijf naar vier turbines, bij gelijkblijvend opgesteld vermogen. Deze mogelijkheid zou zich kunnen voordoen als de nu reeds op de markt beschikbare turbines tijdig door Nederland gecertificeerd worden. Daarnaast is verzocht om duidelijk de ‘lessons-learned’ van dit dossier op te stellen en te communiceren teneinde daaruit lering te trekken en het de volgende keer sneller beter of niet te doen. Gedeputeerde Staten heeft dit aan de VVD toegezegd.