De glastuinbouw hoort thuis in het Westland

Wie Westland zegt, zegt glastuinbouw. En andersom. Toch verdwijnt de groenteteelt langzaam maar zeker uit deze regio van Zuid-Holland. De VVD-Statenfractie bracht een werkbezoek aan het gebied om uit te vinden waarom.

“We zien de tuinbouw vertrekken, op zoek naar betaalbare ruimte om uit te breiden. Zo werkt de markt. Maar wij zitten ook niet stil”,  vertelt fractievoorzitter Pieter Varekamp van de VVD Westland, voor hij de provinciale politici meeneemt naar een aantal bedrijven. “Wij willen het Westland interessant houden voor deze ondernemers. Dat doen we door te innoveren: met herstructurering, duurzame energie, geothermie en biowarmte bereiden we ons voor op de toekomst.”

Tegelijkertijd wil de lokale VVD meer gronden vrijmaken voor bedrijven in de agrologistiek (de handel, het vervoer, de opslag en de distributie van versproducten). Varekamp: “De agrologistiek in het Westland is in economisch toegevoegde waarde inmiddels groter dan de productietuinbouw. Alle reden om deze sector de ruimte te geven.”

De Statenfractie bezoekt vervolgens Van Daalen Transport. Dat bedrijf rijdt dagelijks naar Duitsland, Frankrijk en Zwitserland en keert ook altijd met volle vrachtwagens weer terug. “Wij zijn gespecialiseerd in het groeperen van verschillende ladingen van zowel lokale producten als importproducten”, legt Aris van Daalen uit. “Vervolgens verspreiden we die binnen 24 uur over Europa.”

Van Daalen vertelt de politici dat zijn bedrijf last heeft van oneerlijke concurrentie. “Veiligheid gaat boven alles, dus het is terecht dat chauffeurs verplichte rusttijden hebben. Maar buitenlandse concurrenten worden vaak niet gecontroleerd en bestraft.”

Op bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food zien de VVD’ers hoe verschillende soorten bedrijven in de sector nauw samenwerken. Door die efficiënte manier van werken, zijn er van en naar het terrein zo’n 2.500 vrachtbewegingen per dag. “Betere bereikbaarheid is voor deze sector dus cruciaal”, zegt Herwi Rijsdijk van het bedrijvenpark. “Datzelfde geldt voor meer ruimte, zodat de bedrijven kunnen uitbreiden.”

VVD-Statenlid Jan-Paul van Staalduinen was onder de indruk van wat hij zag tijdens het werkbezoek “We zijn allemaal terecht trots op het Westland. Het is een deel van Zuid-Holland waar veel geld wordt verdiend en waar veel mensen een baan vinden. Om dat zo te houden, moet het Westland natuurlijk wel goed bereikbaar zijn. Zeker omdat een van de belangrijkste branches in het gebied zich juist bezighoudt met transport.”