Provincie focust te veel op CO2-vermindering

De VVD-Statenfractie heeft ingestemd met de energieplannen van de provincie. De liberalen steunen de doelen om energie te besparen en over te stappen op schone energie. De VVD vindt wel dat de provincie zich overdreven veel focust op CO2-vermindering.

Volgens VVD-Statenlid Marcel Ludema is de overgang naar schonere energie vooral een economische kans. “Met die blik hebben we naar de plannen gekeken. Wij willen een duurzaam bedrijfsleven, een gezonde bevolking en een kwalitatieve leefomgeving. Dat kunnen we op deze manier bereiken. Maar CO2-vermindering is daarbij een middel, en geen doel op zich.”

Ludema wijst op een onderzoek van Bob Ursem, een biotechnoloog van de TU Delft. “Hij is na jaren van onderzoek gepromoveerd op het onderwerp klimaatverandering. Zijn conclusie is dat niet CO2, maar ultrafijnstof de grootste veroorzaker van klimaatproblemen is. En hij biedt ook meteen de oplossing: een fijnstofmagneet die bij verbrandingsmotoren en in fabrieken kan worden gebruikt.” 

Ludema noemt het onderzoek baanbrekend. “Maar door de focus op CO2 zou deze onderzoeker geen subsidie hebben kunnen krijgen van de provincie als hij daarom had gevraagd. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik wil dat dit in de toekomst verandert. We hebben 35 miljoen euro beschikbaar voor energie-innovatie. Laten we dat geld zinvol besteden.”