VVD: zo snel mogelijk huizen bouwen in Valkenburg

De VVD in Zuid-Holland wil dat er eindelijk vaart gemaakt wordt met de bouw van 5.000 woningen op het voormalige vliegveld in Valkenburg. De fractie steunt de onorthodoxe maatregel van het kabinet, dat de gemeente Katwijk een ultimatum heeft opgelegd en daarna mogelijk ingrijpt. 

De VVD vindt het onverteerbaar dat er weer oponthoud is, terwijl de inwoners van Zuid-Holland te maken hebben met grote woningnood. De fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

“Het aantal woningzoekenden in onze provincie is nog nooit zo hoog geweest”, zegt VVD-Statenlid Karima Bouchtaoui. “We moeten in Zuid-Holland de komende twintig jaar in totaal 230.000 woningen bouwen om aan de vraag te voldoen. Die 5.000 woningen in Valkenburg zijn in deze huizencrisis dus keihard nodig.”  

Al in 2003 maakte de provincie woningbouw op het voormalige vliegveld mogelijk. Bouchtaoui: “Zestien jaar lijkt me meer dan voldoende tijd om te overleggen. Nu moet er gewoon gebouwd worden. Als de gemeenten Katwijk en Wassenaar er niet uitkomen met het Rijksvastgoedbedrijf, moeten de provincie en de minister de knoop inderdaad maar doorhakken. De VVD is klaar met de stroperigheid.”

De VVD wil dat er bij de start van de bouw goed gekeken wordt of de uitgangspunten van zestien jaar geleden nog kloppen. Bouchtaoui: “Wat ons betreft wordt een groot deel van de woningen voor starters en voor mensen met een middeninkomen gereserveerd.”

Lees in de bijlage hieronder de schriftelijke vragen van de VVD.