VVD komt in actie voor omwonenden windpark Spui

Omwonenden in Nieuw-Beijerland ondervinden al meer dan een jaar zware geluidsoverlast van windpark Spui. VVD-Statenlid Mirjam Nelisse bezocht hen om naar hun verhaal te luisteren. Ze komt nu voor hen in actie.

“Mensen zijn boos, gefrustreerd en teleurgesteld”, zegt Nelisse. “Ze slapen slecht en kunnen niet meer in de tuin zitten. Vanwege de herrie zijn al zes gezinnen verhuisd. Dit kan zo niet. De transitie naar duurzame energie is belangrijk, maar het moet wel leefbaar blijven.”

Er is vooral veel boosheid over de rol van de exploitant, die zich volgens de omwonenden niet aan de afspraken houdt. Nelisse: “Mensen merken nog niets van maatregelen die de overlast moeten compenseren, de planschaderegeling is nog niet in gang gezet terwijl de huizen minder waard worden en er is weinig vertrouwen in de meetmethoden.”

Nelisse onderzoekt wat de VVD in Zuid-Holland op korte termijn voor de omwonenden kan betekenen. “Ik ga het college vragen zich harder in te zetten om de exploitant tot op de komma aan de gemaakte afspraken te houden. Daarnaast wil ik dat de provincie een meting laat doen door een onafhankelijke deskundige. Over het verleden valt veel te zeggen, maar ik hoop nu vooral te helpen bij oplossingen voor de toekomst.”

Zet cookies aan om de video te tonen.