Hoofdlijnendebat van Provinciale Staten over Europastrategie Zuid-Holland 2016-2019

Provinciale Staten hielden op 16 december jl. voor het eerst een hoofdlijnendebat, dat ging over de Europastrategie Zuid-Holland. Nieuw was dat het voorliggende document direct aan Provinciale Staten werd voorgelegd, zonder dat het eerst door de commissies was besproken. De strategie werd na het debat in stemming gebracht en aangenomen. De PVV stemde tegen.

Mevrouw Bonnewits, voorzitter van de werkgroep Europa, leidde het hoofdlijnendebat in. Hieronder volgt de tekst die zij heeft uitgesproken:

Voorzitter,

Als voorzitter van de werkgroep Europa wil ik bij aanvang van het eerste hoofdlijnendebat dat in de Staten gevoerd gaat worden een korte toelichting geven. Graag wil ik toelichten hoe de werkgroep met betrekking tot de Europa Strategie tot deze aanpak is gekomen. Een hoofdlijnen debat houdt in dat er op hoofdlijnen gedebatteerd zal worden vandaag. Het doel van het hoofdlijnen debat is te komen tot een sneller debat dan normaal. (Indien nodig kan er altijd nog terugverwezen worden naar de diverse vak commissies). De Europa strategie en de bouwstenennotitie van de vier Randstedelijke provincies als grote redelijk abstracte documenten lenen zich hier bij uitstek toe.

De werkgroep Europa is gestart in oktober van dit jaar en heeft in goed overleg met GS en de ambtelijke organisatie afspraken gemaakt hoe wij de aandacht voor Europa binnen de Staten kunnen waarborgen. Wij zullen dit onder andere doen door adviezen aan de vak commissies te geven, waar dit van waarde is. Wij zullen ook de Staten jaarlijks op de hoogte stellen van onze werkzaamheden.

Europa kan een bijdrage leveren aan het realiseren van provinciale doelen. Dit vergt dat we in Europa zaken halen en brengen. De inzet in Europa gaat bijna altijd gepaard met samenwerking met strategische partners: via relevante netwerken Europese en bilaterale samenwerking met specifieke Europese regio's. Hierdoor staan

we sterker in Europa en is het resultaat van onze inspanningen groter. Dit is ook de reden dat Zuid-Holland op dit punt nauw samenwerkt met de vier Randstedelijke provincies. Zuid-Holland werkt niet alleen in Randstad verband samen, maar ook in andere verbanden (bv. Vlaams Nederlandse Delta), waarvoor dit document ook de input is.

Voor Provinciale Staten is het van belang goed aangesloten te zijn. Dat gaat nog niet vanzelf. Daarom vinden wij dat de verschillende werkgroepen Europa van grote waarde. Zij zijn een “wegwijzer” om Europa op een goede manier geagendeerd te krijgen in Provinciale Staten. Vandaag starten wij in hier in de staten van Zuid-Holland hier op een mooie manier mee.

Ons college heeft de Europastrategie Zuid-Holland 2016-2019 net aan Provinciale Staten ter vaststelling aangeboden.

Op basis van het Hoofdlijnenakkoord 2015-2019 "Zuid-Holland: slimmer, schoner en sterker" en relevante ontwikkelingen binnen Europa, beschrijft de Europastrategie Zuid-Holland 2016-2019 de inhoudelijke ambities en inzet van de provincie in Europa. De werkgroep stelt voor om de komende jaren actief in te zetten op een viertal thema's:

- Zuid-Holland als innovatieve metropolitane delta

- Zuinig met schaarse hulpbronnen: transitie naar een circulaire economie

- Naar een innovatieve en duurzame voedselvoorziening

- Verbonden met Europa: mobiliteit en duurzaam transport

Het betreft integrale thema’s – gekoppeld aan grote maatschappelijke vraagstukken die ook in Europa centraal staan. Thema’s die dwars door verschillende Statencommissies heen lopen. De werkgroep Europa in Zuid-Holland heeft als uitdaging om tot een goede agendering en bespreking van de Europastrategie in PS te komen.

De Europastrategie die wij als PS nu gaan bespreken biedt ook het kader voor de vormgeving van strategische partnerships, zoals die met de Randstadpartners. Dan is het belangrijk te weten wat we willen en kunnen in Europa. Ik zie dit debat dan ook als een kans de kansen daartoe te verkennen.

Naast de Europastrategie van GS kunnen de Staten in dit hoofdlijnendebat ook hun opvattingen meegeven over de zogenaamde bouwstenennotitie die voortkomt uit de Randstedelijke P4 samenwerking. Dat wordt dan meegenomen in de uitwerking van een Randstedelijke Europese agenda die samen met de staten van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht wordt uitgewerkt. De uitwerking hiervan, in dit debat, zal morgen richting de P4 worden meegegeven.

Het thema Europa lijkt de werkgroep een mooie start van wellicht een nieuwe traditie in de Staten van Zuid-Holland, het hoofdlijnendebat, waarbij de inhoudelijke discussie direct in de plenaire zitting plaatsvindt.

Met uitzondering van de PVV waren alle fracties positief-kritisch over de Europastrategie.

Gedeputeerde Van der Sande gaf in zijn toelichting aan dat het van essentieel belang is om samen te werken op Europees niveau. De Randstad is economische sterk en dat is een voordeel. Europa is andere arena maar op het gebied van biodiversiteit kan Zuid-Holland zich positioneren.

Gedeputeerde Weber gaf als goed voorbeeld de energietransitie en de grote ontwikkelingen op dit gebied in Zuid-Holland. Naast de extra investering door de provincie zelf van 100 miljoen euro hoopte hij op Europese investeringen om de huidige innovaties en technieken, zoals de warmterotonde, getijdencentrale en aardwarmte, klaar voor de markt te kunnen maken. Zuid-Holland is actief op het gebied van de energietransitie en dat sluit aan bij de Europese agenda.