Zuid-Holland en Rotterdam werken steeds meer samen

Het lijkt niet zo bijzonder: op 27 januari 2016 was er een informele ontmoeting tussen de Rotterdamse gemeenteraad en Provinciale Staten van Zuid-Holland. Maar zo’n bijeenkomst was er in elk geval de afgelopen 23 jaar niet geweest, dus het werd tijd om de relatie eens op te frissen. 

Nu de stadsregio is opgeheven, gaan de provincie en de nieuw opgerichte Metropool Rotterdam Den Haag (MRDH) steeds meer samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening, innovatie en financiën. Ook de economische ontwikkeling van de zuidelijke randstad (de metropoolregio) en de vervoersregio staan hoog op de gezamenlijke agenda. 

De VVD is enthousiast over de verbeterde verhouding. VVD-Statenlid Laurine Bonnewits: “Hierdoor worden projecten in de regio beter op elkaar afgestemd. Dat is gunstig voor de bereikbaarheid, de woningbouw en de economie, en dus voor de inwoners.”

Er was een mooi programma opgesteld om de informele kennismaking luister bij te zetten. Naast een rondleiding over het RDM terrein, waar te zien was hoe praktisch het voormalige terrein van de RDM ingezet wordt voor onderwijs en start ups, was er een presentatie van het kennisplatform 31. Deze gaf een kritische noot op de provincie en de gemeente Rotterdam. Zij stelde dat er te weinig ambitie is en alle projecten te weinig gericht zijn op groei. Daarom doen Zuid-Holland en Rotterdam het landelijk gezien slecht. De samenwerking tussen Rotterdam en de provincie zou veel meer moeten zijn. 

Bonnewits: “We hebben huiswerk meegekregen. Het is nu aan de politiek van Zuid-Holland en Rotterdam om samen ambitie te tonen.”