Economie versus ecologie in Nieuwkoop

Nieuwkoop is niet de grootste gemeente van Zuid-Holland, maar er gebeurt ontzettend veel. Er is een cultuur van ondernemerschap, en dat is te merken. De Statenfractie van de VVD bezocht onlangs twee zeer uiteenlopende bedrijven.

Bij Gebroeders Bodegraven BV krijgen de politici een rondleiding langs een aantal imposante machines. Hier worden materialen voor de bouw gemaakt. Metaal, kunststof, hout: het bedrijf is van alle markten thuis. Rutger Vossenberg en Arjan Termeij vertellen de VVD’ers over de geschiedenis van het familiebedrijf, dat nog altijd vooral mensen uit de regio in dienst heeft. 

“Maar wel mooi marktleider in Nederland”, zegt het Nieuwkoopse Statenlid Frits Paymans trots. “Nieuwkoopse  werknemers, daar heb je dus wat aan.” Gebroeders Bodegraven is ook niet het enige metaalverwerkende bedrijf in de omgeving. In de 17e eeuw hadden de Nieuwkoopse smederijen een sterke band met de Hollandse walvisvaart. De walvissen laten we tegenwoordig met rust, maar het metaal is gebleven.

De fractie bezocht vervolgens rozenkwekerij Nice2get in Nieuwveen. Op liefst 7,5 hectare worden het hele jaar door verschillende soorten rozen gekweekt. Eigenaar Robert Koot wekt daarvoor zijn eigen energie op. Hij zet aardgas om in elektriciteit met behulp van twee generatoren. Uit de uitlaatgassen haalt hij warmte, stikstof en CO2. De warmte slaat hij op in het grondwater voor koudere periodes en de CO2 komt in zijn kassen goed van pas.

“Door deze manier van werken heeft Nice2get minder afval en goedkopere energie. Slim ondernemerschap waar niet alleen hijzelf, maar ook de wereld van profiteert”, constateert Frits Paymans. “En prachtige rozen.”

Om het thema van de dag, ‘economie versus ecologie’ af te sluiten, maakte de fractie een volledig geruisloze rondvaart zonder uitstoot van schadelijke gassen door het unieke natuurgebied Nieuwkoopse plassen en de Haeck. Vanaf de ‘Albert Adriaan’ zag de fractie een aantal beschermde dier- en plantensoorten zoals de grutto, de purperreiger en het krabbenscheer. Het verschil tussen de oorspronkelijke en nieuw aangelegde natuur was duidelijk zichtbaar.

Frits Paymans, die als schipper optrad, vindt dat het werkbezoek heeft bijgedragen aan een heldere blik op de balans tussen gezonde economische ontwikkeling en natuurbehoud: “De natuur laat zich niet sturen, de natuur gaat haar gang. Als we dat laten gebeuren en alleen een klein beetje helpen, dan kunnen we dit gebied voor acceptabele kosten in stand houden.”