Belangen van de Randstad verdedigen in Brussel

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben de Europa-strategie van de regio Randstad vastgesteld. Dit document is door Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland opgesteld. Samen proberen de vier Randstadprovincies de besluitvormingsprocessen in Brussel te beïnvloeden, door de belangen van de Randstad naar voren te brengen.

De vier Provinciale Staten hebben samen bedacht en vastgelegd op welke onderwerpen zij zich de komende jaren gaan richten. 

Voor Zuid-Holland zijn dat vijf onderwerpen:

1. Zuid-Holland als levend laboratorium (of Innovatieve Metropolitane Delta): omdat in Zuid-Holland de belangrijkste economische clusters samenkomen, kan onze provincie een voorbeeld van innovatie zijn voor andere regio’s in Europa. 

2. Zuinig zijn met schaarse hulpbronnen: ook wel transitie van een lineaire naar een circulaire economie genoemd. Op dit gebied lopen er in onze provincie veel innovatieve projecten, waarvoor ook Europese fondsen beschikbaar zijn . 

3. Naar een innovatieve en duurzame voedselvoorziening: landbouw, agrofood en greenports moeten verder versterkt worden. Nederland, en in het bijzonder Zuid-Holland, heeft een leidende positie in land- en tuinbouw , zeker op het gebied van innovatie en voedselveilig produceren. Van onze kennis kunnen andere landen profiteren. In ons land wordt namelijk nu al duurzamer en schoner dan waar dan ook ter wereld geproduceerd. 

4. Verbonden met Europa: mobiliteit en duurzaam transport. Vervoer en handel zijn altijd sterke branches geweest in Nederland. Als onze regio zijn relevantie op dit gebied wil behouden, dan zullen wij economisch moeten groeien. Daarnaast zal de internationale verbondenheid van de Zuid-Hollandse Metropoolregio verbeterd moeten worden. 

5. Aansluiting op de Europese Agenda:  de Europese Commissie heeft een ambitieuze agenda voor de komende jaren vastgesteld. Nederland en in het bijzonder Zuid-Holland kunnen daar flink van profiteren door aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de Europese Unie.