Beschermingshek voor otters is rampzalig voor andere dieren

De natuur is meedogenloos. Ieder dier wil leven en overleven en het maakt niet uit of dat ten koste gaat van andere dieren. Wij mensen hebben er moeite mee om dat te accepteren. Omdat dieren soms ook slachtoffer worden van menselijk gedrag, zoals autorijden, proberen wij het leven van dieren zo aangenaam mogelijk te maken. 

Helaas gebeurt dat vaak door overdreven strenge wet- en regelgeving, waar de natuur in de praktijk niets mee opschiet. Integendeel, in sommige gevallen. Dierenrechtenorganisaties kijken vaak niet naar de natuur als geheel, maar lichten er één, vaak aaibare, soort uit om het enorme onrecht te illustreren.

Dat wordt momenteel weer eens pijnlijk duidelijk. In het natuurgebied Nieuwkoopse Plassen & De Haeck was 50 jaar lang geen otter gezien. Omdat de natuur zo goed beschermd wordt, is er spontaan weer een otter binnen komen zwemmen. Het dier heeft bovendien een gezin gesticht. Heel goed nieuws, maar de otters lopen wel het risico om op een nabijgelegen weg te worden doodgereden. 

Onmiddellijk is groot alarm geslagen. Er is een hek gebouwd, zodat de otters de weg niet op kunnen en er is voor tienduizenden euro’s een onderzoek gestart. Dat onderzoek suggereert nu om voor 7,4 miljoen euro beschermingsmaatregelen te nemen voor een stuk of 4 otters. De VVD vindt dat volstrekt niet proportioneel, zeker als je bedenkt dat de eerste maatregel, het hek, al een rampzalig effect heeft op de rest van de natuur.

Eenden, ganzen, meerkoeten en zwanen slagen erin het hek te passeren, maar moeten hun jongen achterlaten. Jonge reigers vliegen zich te pletter als ze schrikken van het verkeer. Kieviten en scholeksters zijn al niet meer te zien. Alleen kraaien, eksters en roofvogels profiteren: de onbeschermde jonge vogeltjes vormen voor hen een ware snackbar.

Natuurlijk is de VVD voor het beschermen van de otter. Maar laten we wel ons hoofd erbij houden.