Ruiterpaden worden in ere hersteld

Goed nieuws voor paardenbezitters rond en in recreatiegebied Rottemeren. De ruiterpaden in het Hoge Bergse Bos worden in ere hersteld. Stichting Ruiterpaden Bergse Bos zal voortaan het beheer en onderhoud van de paden voor haar rekening nemen.

In 2015 zijn door bezuinigingen in het recreatiegebied enkele ruiterpaden verwijderd. Veel ruiters hebben hierover hun ongenoegen geuit bij het recreatieschap. Na diverse overleggen met een afvaardiging van de gebruikers en in navolging van de aanpak aan de overkant van De Rotte rond de Zevenhuizerplas hebben zij de Stichting Ruiterpaden Bergse Bos gevormd. Deze stichting gaat, nadat de paden in ere zijn hersteld, het onderhoud doen van het circa vier kilometer lange parcours.

“Het sluiten van vier kilometer ruiterpad tussen Bergschenhoek en Bleiswijk was nergens voor nodig.” Dat stelt Laurine Bonnewits, VVD-Statenfractielid in Zuid-Holland die naar aanleiding van de sluiting vragen stelde aan Gedeputeerde Staten. “Wij waren van mening dat deze bezuiniging van 3500 euro absoluut niet opwoog tegen de belangen van de vele gedupeerde ruiters. Dit gebied kent de grootste staldichtheid (zowel maneges als privéstallen). Alleen al aan deze kant van de Rotte tellen we er bijna 25; allemaal in de directe omgeving van het recreatiegebied. Dat zijn bijna 500 paarden en dus een groep om rekening mee te houden. Met name de ruiters aan het einde van de Hoeksekade waren extra gedupeerd; zij hadden geen enkele toegang meer richting de resterende paden. Ze moesten over het fietspad om daar te kunnen komen.” De gestelde vragen werden tevens ingediend bij de gemeente Lansingerland.

Niet volgens de regels

Volgens Laurine is het afsluiten van de paden bovendien niet volgens de regels gegaan. “De gebruikers – de ruiters – hebben geen bezwaar kunnen indienen en zijn overvallen door de plotselinge verwijdering van het pad. Daarom vonden wij dat de provincie maar eens goed moest kijken om de beslissing terug te draaien en de ruiterpaden weer in ere te herstellen. De ruiters – met als vertegenwoordiger Roel den Broeder – lieten weten graag mee te willen denken over een oplossing. “Ze zijn bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken en het onderhoud van de paden te verzorgen. GZH zal nog een beetje moeten wennen aan het werken met vrijwilligers, maar dat moet toch gaan lukken!”

Verrassing

Voor de ruiters kwam de afsluiting als een complete verrassing.

“We lazen op het bord het bericht ‘ze gaan de ruiterpaden afsluiten’ en in eerste instantie leek dit niet alarmerend en werd er niet of nauwelijks op gereageerd,” kijkt Roel den Broeder op die eerste mededeling terug. “Tot we werden geconfronteerd met paden die weg waren en opnieuw werden ingezaaid met gras. VVD raadslid Kathy Arends ging in gesprek met het bestuur van het recreatieschap en vroeg zich daarbij af of de communicatie met de ruiters niet beter had gekund, het afsluiten van de paden juridisch incorrect was en de openbare procedures niet waren gevolgd, maar zij bleek helaas te laat. Vorig jaar maart werden de paden afgedekt en in april sprak zij in.”

Laurine – inwoner van Lansingerland en bovendien paardenliefhebber – las er over in De Heraut en vroeg zich af hoe zoiets had kunnen gebeuren.

“Begin juni zijn vragen ingediend bij Gedeputeerde Staten, in september is een gesprek gevoerd met het recreatieschap en in december nam het bestuur het besluit de zaak terug te draaien en de ruiterpaden weer aan te leggen. Op voorwaarde dat de ruiters zelf het onderhoud doen. We volgden dus twee sporen: van de betrokkenen en van de politiek.”

Stichting

De Stichting Ruiterpaden Bergse Bos zag het levenslicht. Met daarin naast Roel den Broeder tevens Rob Spangenberg en Hugo Welther. Alle drie recreatierijders. Roel: “Ik ben eerst alle stallen langsgegaan om handtekeningen te verzamelen om een breed draagvlak te hebben van vrijwilligers die werkzaamheden willen uitvoeren. Dat leverde een stapel van rond de 700 handtekeningen op.”

Aannemer Dijkshoorn Infra BV is inmiddels van start gegaan met het opnieuw aanleggen van de ruiterpaden. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland van week 27 t/m week 30. Wandelaars en fietsers in het gebied zullen geen tot weinig hinder ondervinden van de werkzaamheden, omdat deze vanuit en in de berm worden uitgevoerd.