Files op A20 Nieuwerkerk-Gouda aangepakt

De A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda is een van de grootste fileknelpunten van Nederland. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) en gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat automobilisten op deze weg beter kunnen doorrijden.

De minister heeft deze maand haar handtekening gezet voor de eerste stap van het project. Kern van het plan is een verbreding van de weg tussen Nieuwerkerk en Moordrecht naar 2 keer 3 rijstroken. Samen met een aantal aanvullende maatregelen moet die verbreding niet alleen het aantal files verminderen, maar ook de verkeersveiligheid verbeteren.

Minister Schultz van Haegen benadrukt het belang van de A20: “De A20 is een cruciale route voor het internationale goederenvervoer tussen Rotterdam en Duitsland. De weggebruikers en goederen zijn straks sneller op de plek van bestemming, wat goed is voor de economie.”

Gedeputeerde Vermeulen wijst daarnaast op de rol van de A20 in de regio: “Met de ontwikkeling van veel nieuwe woningen en de economische groei in de regio is het van belang dat de A20 in hoog tempo wordt aangepakt. Daar waar de provincie kan helpen om te versnellen, doen we dat.”

De eerste stap is nu gezet. Omdat dit soort projecten grote gevolgen kan hebben voor mensen, bedrijven en natuur, is de besluitvorming in Nederland altijd een zorgvuldig proces. Daardoor wordt de definitieve beslissing pas in 2020 genomen. Schultz van Haegen en Vermeulen hopen nog voor 2023 de schop in de grond te zetten.