Drones op vliegveld Valkenburg: veiligheid boven alles!

Op het vroegere vliegveld Valkenburg ontstaat momenteel een broedplaats voor bedrijven die zich bezighouden met drones. Zij krijgen daar de ruimte om uit te groeien tot een zogenaamde ‘Unmanned Valley’, waar volop geëxperimenteerd kan worden met onbemande voertuigen. De VVD-Statenfractie nam er onlangs een kijkje.

Experts vertelden de politici over alle plannen. Bovendien zagen ze live demonstraties door internationale organisaties die met drones werken. “Er is ons heel duidelijk gemaakt dat er maar één prioriteit is”, vertelt Statenlid Laurine Bonnewits. “Veiligheid gaat boven alles. Daarom wordt het Nederlandse luchtruim bijvoorbeeld ingesteld op onbemande vluchten en krijgen dronepiloten de allerbeste training.”

Als de veiligheid goed geregeld is, biedt de Unmanned Valley in Valkenburg heel veel mogelijkheden. Bonnewits: “Het levert ontzettend veel banen op, vooral voor mbo’ers. Daarnaast kunnen drones ons heel veel opleveren. Aan de TU Delft denken ze dat de onbemande luchtvaart een even grote invloed zal hebben op deze eeuw als de gewone luchtvaart had op de vorige eeuw.”

De verwachting is dat de ontwikkeling van drones snel zal gaan. Bonnewits: “Nederland moet daarin mee, maar we hebben een groot gebrek aan testlocaties. Het is dus heel mooi wat we nu in Valkenburg voor elkaar krijgen. Zo kunnen we ook heel direct in de gaten houden wat drones betekenen voor belangrijke zaken als veiligheid en privacy. Want daar zijn natuurlijk nog altijd veel vragen over.”