Zuid-Holland stelt dubbele straf bij overlast in OV voor

Het Zuid-Hollandse college gaat de vervoerders in de provincie voorstellen om mensen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer voortaan dubbel te straffen. De Statenfractie van de VVD had daar in schriftelijke vragen op aangedrongen.

In Utrecht is momenteel al een proef met de dubbele straf gaande. Mensen die vanwege overlast in het OV worden aangehouden, betalen daar zelf de kosten van die aanhouding en eventuele bijkomende schade. Dat bedrag komt boven op de boete of andere straf die zij van de rechter krijgen opgelegd.

VVD-gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer) zegt dat de vervoerders zelf verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van dit soort gevallen. “Maar wij gaan ze in onze overleggen wel voorstellen om de Utrechtse methode te gaan uitproberen. Als dat een succes blijkt te zijn, maken we er bij de volgende concessieverlening een eis van.”

VVD-Statenlid Rense Weide is tevreden dat het college gehoor geeft aan zijn oproep. “Mensen moeten met een veilig gevoel de trein, bus, tram of metro kunnen instappen. Ieder geval van overlast in het openbaar vervoer is er dus één teveel. Wij willen dat zulk gedrag keihard wordt aangepakt. De dubbele straf is daarin een uitstekende stap.”