Steeds meer ruimte voor fietsers

De provincie Zuid-Holland is hard op weg om fietsers nog meer ruimte te geven. Om Statenleden en ambtenaren de nieuwe ontwikkelingen te laten zien, organiseerde gedeputeerde Verkeer en Vervoer Floor Vermeulen (VVD) onlangs een fietsexcursie door Delft.

Ook VVD-Statenlid Frits Paymans (71) waagde zich op een elektrische fiets, ondanks de negatieve berichtgeving over de veiligheid voor senioren: “Onze gedeputeerde is heel goed op weg met zijn fietsplan. Hij heeft aangetoond dat zelfs ik grotere afstanden met hogere snelheid de baas ben, zonder noemenswaardige gevaren.”

In Delft kregen de Statenleden nieuwe fietsroutes te zien: innovatieve en energieneutrale fietspaden met grote aandacht voor veiligheid. Daarnaast bezochten zij de stalling van liefst 5000 plaatsen onder het nieuwe station. Op de campus van de TU Delft werd de toekomst van zelfstandig rijdende voertuigen geschetst.

Paymans was onder de indruk, maar had wel een kanttekening: “Het verkeer wordt steeds drukker. Het is zeer de vraag of de standaardfietspaden straks nog wel breed genoeg zijn. Bovendien rijden er heel veel verschillende soorten voertuigen op het fietspad. Misschien moeten we sommige daarvan naar de rijweg verplaatsen, iets aan de snelheid doen of beschermingsmiddelen voorschrijven. Dat moeten we onderzoeken.”