Strandhuisjes Kijkduin zijn legaal

De strandhuisjes in Kijkduin staan daar legaal. Dat heeft de Raad van State bepaald. Al voor die uitspraak vroeg de VVD-Statenfractie de gedeputeerde om opheldering. Er was namelijk veel onduidelijkheid ontstaan over de juridische status van de strandhuisjes.

De provincie gaf in 2015 toestemming voor het initiatief van HaagseStrandhuisjes, waar de gemeente Den Haag vergunningen voor had gegeven. Nadat één van de vergunningen was vernietigd, maakte de provincie echter bezwaar tegen een nieuwe vergunning. 

VVD-Statenlid Laurine Bonnewits: “Dat was voor de ondernemers natuurlijk heel vervelend. Juist de toestemming van de provincie was voor hen destijds het startschot om hun bedrijf te starten. Voor de VVD staat natuurbehoud voorop, maar de rechtszekerheid van ondernemers mag niet in het geding komen. De provincie hoort een betrouwbare overheid te zijn.”

Ook een watersportvereniging had bezwaar gemaakt tegen de vergunningen. In die zaak tegen de gemeente Den Haag heeft de Raad van State nu dus uitspraak gedaan. De vergunningen zijn daardoor onherroepelijk en de strandhuisjes mogen blijven staan.