Adembenemende hightech: gewoon in de Bollenstreek

De regio is ernaar vernoemd, en dus is het logisch dat mensen bij de Bollenstreek vooral aan bloembollen denken. Toch is slechts een klein deel van de bedrijven in die sector actief. De VVD-Statenfractie ging op bezoek bij twee heel bijzondere bedrijven, die zich vanuit Lisse en Warmond bezighouden met onvoorstelbare technologie.

‘Het beste knutselbedrijf van de wereld’. Zo werd West End uit Lisse ooit omschreven door astronaut Wubbo Ockels. Het bedrijf begon 70 jaar geleden als reparatiebedrijf, maar groeide uit tot een wereldwijd werkende onderneming die innovatieve mechanische oplossingen produceert. Van de ruimtevaart tot de Formule 1 en van Siemens tot Duyvis: West End heeft er een hightech product voor gebouwd.

Algemeen directeur Ben van Berge Henegouwen uit wel een noodkreet: “Er dreigt een groot tekort aan technisch personeel, zeker in deze regio. Hillegom en Lisse hebben moeite om de technische afdeling van hun scholen overeind te houden. Daar moet echt een oplossing voor komen.”

Extreem precies meten

De fractie bezocht vervolgens Warmond, waar het bedrijf Cosine is gevestigd. Cosine ontwikkelt en ontwerpt systemen die zowel op Aarde als in de ruimte extreem precies kunnen meten. Onder andere de ruimtevaart, de voedselindustrie en geneesmiddelenfabrikanten maken er dankbaar gebruik van. Om toch een voorbeeld met bloembollen te noemen: dankzij een meetsysteem van Cosine kunnen telers schimmels op bloembollen zichtbaar maken. Zo kan de verspreiding daarvan worden voorkomen.

Oprichter Marco Beijersbergen heeft een oproep voor de politici: "Subsidie aan bedrijven geven werkt niet goed. Behalve voor onderzoek en innovatie. Als je daarin investeert, betaalt zich dat dubbel en dwars terug." Beijersberg merkt op dat er in de regio heel veel hightech-industrie is. “Maak dat veel meer bekend, dan is het voor bestaande bedrijven makkelijker om te groeien. Bovendien inspireer je mensen om hier te gaan ondernemen en trek je dus nieuwe bedrijven aan." 

Silicon Valley

Fractievoorzitter Tiemen Brill toonde zich na afloop van de werkbezoeken vol bewondering: “Dit soort adembenemende bedrijven verwacht je in Silicon Valley, maar ze zitten gewoon hier in de Bollenstreek. Niet alleen Zuid-Holland, maar heel Nederland mag daar trots op zijn. De VVD zal er alles aan doen om deze ondernemers volop ruimte te geven en mee te denken over oplossingen voor hun problemen.”