Technisch personeel opleiden voor het bedrijfsleven!

Veel bedrijven in Zuid-Holland schreeuwen om technisch personeel. Door verschillende problemen met de opleidingen is het voor bedrijven in verschillende sectoren heel moeilijk om de juiste mensen te vinden.

“Te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding, de opleidingen die er zijn bieden niet waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft en de opleidingen zijn niet gevestigd in de buurt van het technische bedrijfsleven”, somt VVD-Statenlid Marcel Ludema op. “Dat is nogal een mismatch, die een aantal sectoren in grote problemen brengt.” 

Zelf personeel opleiden is namelijk duur, en buitenlands personeel is slechts een tijdelijke optie. “Dat is allemaal ook helemaal niet nodig”, zegt Ludema. “Er zijn voldoende jongeren die een mbo-opleiding kiezen. Maar technische opleidingen hebben een slecht imago. Bovendien is het moeilijk om van een niet-technische opleiding naar een technische te switchen. Dat zijn dingen die we kunnen oplossen.”

De provincie gaat samen met het bedrijfsleven, de betrokken gemeenten en de mbo-instituten plannen ontwikkelen om de mismatch weg te nemen. Een motie van de VVD daarover kreeg steun van Provinciale Staten. Ludema: “Dit probleem kwam tijdens de werkbezoeken van de VVD-fractie aan technische bedrijven steeds weer naar voren. Het is tijd dat de provincie in actie komt.”