VVD wil volledige aanleg Hoekse lijn

De VVD-Statenfractie heeft ernstige bedenkingen bij de manier waarop de overheid omgaat met de vertraging van de aanleg van de Hoekse lijn, de lightrail die van Rotterdam naar Hoek van Holland moet gaan rijden. De liberalen zijn bang dat reizigers, toeristen en ondernemers veel overlast zullen ondervinden als de lijn niet volledig wordt aangelegd.

“Excuses van de gemeente, nieuwe directeuren, korting voor reizigers en extra inzet van bussen. Het lijkt erop dat daarmee de kous af is”, zegt VVD-Statenlid Rense Weide. “Maar voor ons niet. Wij hebben nog veel vragen. Dit is een ontzettend belangrijke OV-verbinding en voor de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag een speerpunt in het beleid. Hoe kon het dan zo misgaan?”

Weide is verbaasd over de forse vertraging. “Het gaat om het ombouwen van spoor naar lightrail. Als de tweede gemeente van Nederland dat al niet op tijd kan leveren voor haar inwoners, dan is het maar zeer de vraag of kleinere gemeenten in staat zijn goede zakelijke afspraken te maken met opdrachtnemers, zoals aannemers.”

De VVD wil dat de provincie gemeenten daarbij gaat ondersteunen. Daarnaast wil de fractie weten of de provincie bereid is een bijdrage te leveren aan tijdelijke oplossingen, zoals extra vervoer over water. Weide: “Er is afgesproken dat de provincie een ‘betekenisvolle’ rol heeft in dit soort OV-dossiers. Dit lijkt me het moment om de betekenis van die rol te laten zien.”