Zuid-Holland bouwt steeds meer energieneutrale woningen

Steeds meer gemeenten in Zuid-Holland bouwen woningen die (bijna) energieneutraal zijn. Als het aan de VVD ligt, worden vanaf 2020 alleen nog maar van dit soort panden gebouwd.

Volgens VVD-Statenlid Ben de Vries is er al langere tijd vraag naar energieneutrale woningen: “Dat is niet zo gek natuurlijk. Je helpt niet alleen het milieu, maar je krijgt ook nog eens een heel lage energierekening. Bovendien kun je een huis met een AA+ energielabel veel sneller en voor een hogere prijs verkopen.”

De VVD is verrast dat gemeenten nu pas de omslag aan het maken zijn. De Vries: “Nederlanders waren er al eerder aan toe. Net als hypotheekverstrekkers. Zij zijn bereid investeringen als zonnepanelen, warmtepompen en isolatie mee te financieren. Terwijl het ongeveer zeven jaar kost om dat terug te verdienen! Gelukkig beseffen gemeenten nu ook dat we op een kruispunt staan.”

De Vries wijst op succesvolle voorbeelden in de stationsbuurt van Delft en in de gemeente Westland. “Het begin is er. Ik hoop dat veel gemeenten zullen volgen!”