Alleen statiegeld is niet de oplossing voor zwerfvuil

De provincie Zuid-Holland sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie, een gezelschap van bedrijven, lokale overheden en organisaties die pleiten voor statiegeld op blikjes en kleine flesjes. De VVD stemde voor het initiatief van de SP, maar wijst er wel op dat de problemen met zwerfvuil hierdoor niet zijn opgelost.

Vrijwel alle partijen in Provinciale Staten steunden de motie van de SP al op voorhand. “Begrijpelijk”, aldus VVD-Statenlid Ben de Vries. “Zwerfafval is een groot probleem en verpakkingen van blik en plastic spelen daarbij een rol. Maar we moeten niet denken dat we dat probleem oplossen door ons aan te sluiten bij een alliantie. Dat is te gemakkelijk.”

De Vries pleit voor ‘nudging’, oftewel goed gedrag belonen: “Uiteindelijk willen we bereiken dat mensen geen troep meer op straat of in de natuur gooien. Dat is een gedragsverandering. Ik ben ervan overtuigd dat positieve prikkels daarbij beter werken dan negatieve. Ik zou er een groot voorstander van zijn om binnen de provincie na te denken over manieren waarop we nudging kunnen inzetten.”