Chemische bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen

Chemische bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid. Voor de veiligheid en gezondheid van mensen die in de omgeving wonen, en voor het milieu. 

VVD-Statenlid Ben de Vries stelde daarom eerder al nadrukkelijk dat de gevaarlijke stof GenX niet thuishoort in het drinkwater en in de groenten die in moestuintjes worden verbouwd. Tot zijn tevredenheid heeft het bedrijf Chemours inmiddels aangekondigd de uitstoot van GenX terug te willen brengen naar nul. De Vries: “De eigenaren investeren 75 miljoen euro om de uitstoot drastisch te verminderen. De rekening komt bij henzelf te liggen en niet bij de belastingbetaler. Dat is een zeer goede zaak.”

Een ander chemisch bedrijf in Rotterdam zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Aluchemie werd onlangs veroordeeld tot het betalen van een boete van 11 miljoen euro, omdat het bedrijf stelselmatig de milieuwetten overtrad. De Vries: “Dat geld hadden ze ook kunnen investeren in een goed werkende rookgasreiniger. Dan waren er minder schadelijke stoffen in de lucht verdwenen. Ik roep Aluchemie dan ook dringend op om voortaan zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de inwoners en het milieu in het westen van Zuid-Holland. Zo kan het echt niet langer.”


Rectificatie: na publicatie is gebleken dat Aluchemie in augustus 2017 is veroordeeld tot een boete van € 150.000,00. De ‘boete’ van 11 miljoen euro is nog onder de rechter, in het kader van de pluk-ze-wet. Begin 2019 wordt uitspraak verwacht.