Invloed op de buurt waar je woont

Meedenken en –praten over de buurt waar je woont, werkt of graag je vrije tijd doorbrengt. Samen met andere inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente keuzes maken. En zo samen bepalen hoe de buurt eruit gaat zien. Dat is in een notendop de Omgevingswet, die in januari 2021 wordt ingevoerd.

“Omgevingswet is zelf al geen aantrekkelijk woord, en dan gaat het ook nog de hele tijd over ‘gebiedsvisies’, ‘bestemmingsplannen’, ‘participatie’ en andere ambtelijke termen”, lacht VVD-Statenlid Ben de Vries. “Maar uiteindelijk staat één ding centraal: vrijheid. De vrijheid voor inwoners om invloed uit te oefenen op de buurt, de gemeente en het gebied waarin ze leven.”

De wet moet nog worden ingevoerd, maar in de Krimpenerwaard zijn ze al aan de slag gegaan. Daar is de allereerste ‘gebiedsvisie’ al af. De Vries: “Inwoners van jong tot oud zijn erbij betrokken. Dat is echt een keerpunt. Na tientallen jaren gaan we het helemaal anders doen. Ik weet zeker dat dit meer tevreden inwoners gaat opleveren.”

De VVD waarschuwt de provincie de komende tijd niet te veel regels en kaders op te stellen over de manier waarop de gemeenten het gaan aanpakken. De Vries: “Geef gemeenten de vrijheid om dit zelf met hun inwoners te organiseren. Met een overvloed aan regels duw je de vrije geest van de Omgevingswet meteen weer de fles in. Dat wil ik echt voorkomen.”