Afval heeft toekomst

Onze grondstoffen raken op en ons klimaat verandert. Het zijn twee belangrijke redenen om werk te maken van recycling. De Rotterdamse A&M Recycling Groep doet dat al sinds jaar en dag. Met zijn eigen onafhankelijke kennis- en adviescentrum In2Waste probeert het bedrijf de boodschap te verspreiden dat afval toekomst heeft. De VVD-Statenfractie ging er op bezoek.

“Alles blijft. Alles gaat voorbij. Alles blijft voorbij gaan.” Op het hoofdkantoor van A&M is het citaat van Jules Deelder in grote letters te lezen. De tekst staat symbool voor de filosofie van het bedrijf. Stefan van Alphen van In2Waste laat aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe dat in de praktijk werkt.  

Milieuwinst, economische winst, sociale winst

“Een opdrachtgever in Oost-Nederland had een aanbesteding gewonnen voor de vervanging van parkeerroute-informatiesystemen. Die borden waren volgens de overheid namelijk niet energiezuinig genoeg. Maar ze deden het nog prima. Wij hebben toen aan de magazijnchef gevraagd: welke onderdelen vind je interessant? Daar kwamen verschillende bruikbare goederen uit, die anders zouden zijn weggegooid.”

Die aanpak leverde winst op voor het milieu, en een economisch voordeel voor de opdrachtgever, omdat de magazijnchef minder nieuwe onderdelen hoefde in te kopen. Van Alphen: “Bovendien was er ook sociale winst, want we hebben die borden op een gesloten sociale werkplaats uit elkaar laten halen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Certificaten

A&M hecht veel waarde aan de diverse certificeringen die het bedrijf heeft op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Toch wringt daar wel iets, vertelt directeur Bryan Smaal: “Vaak wordt er in de aanbesteding om die certificaten gevraagd. Maar als onze methode dan op korte termijn duurder blijkt, wordt toch voor een goedkopere oplossing gekozen.”

VVD-Statenlid Laurine Bonnewits begrijpt die frustratie:  “Een eis is een eis. Als de provincie Zuid-Holland deze fout maakt, dan horen wij het graag zodat we in actie kunnen komen. Belangrijker nog vind ik dat overheden en bedrijven uit zichzelf gaan kiezen voor duurzame oplossingen zoals die van A&M. Daarom is het goed dat wij nu van dichtbij kennis hebben gemaakt.”