Provinciale Staten willen groen licht voor Decathlon Schiedam

De provincie Zuid-Holland moet de weg vrijmaken voor de vestiging van een Decathlon-conceptstore in Schiedam. Een meerderheid van Provinciale Staten wil dat de gemeente Schiedam daar toestemming voor krijgt.

“De komst van Decathlon naar Sportpark Harga is goed voor de werkgelegenheid en is bovendien een impuls voor sport en gezondheid”, zegt VVD-Statenlid René van Hemert. “Dat belang weegt voor ons zwaarder dan het strikt volgen van de provinciale regels. Beleid moet niet in beton gegoten zijn. Daarvoor gaan ontwikkelingen in de maatschappij veel te snel.”

Die provinciale regels houden in dat er op de gewenste plek geen detailhandel mag komen. Zuid-Holland wees de aanvraag van Schiedam daarom in 2014 al af. De Raad van State heeft echter besloten dat de provincie dat verzoek opnieuw moet beoordelen. De hoogste rechter vindt daarbij slechts twee criteria relevant: het risico op onaanvaardbare leegstand en het risico op verslechtering van de leefbaarheid van het centrum.

“In alle rapporten die inmiddels zijn opgesteld heeft de provincie niet aangetoond dat die risico’s er zijn”, benadrukt VVD-Statenlid Laurine Bonnewits. “Dit plan is goed voor de economie, maar het gaat niet alleen om geld. Mensen van alle leeftijden worden door het organiseren van allerlei evenementen uitgedaagd om te gaan sporten. Genoeg reden voor de provincie om haar nek uit te steken.”

Als het aan de VVD had gelegen, zou de provincie ook toestemming geven voor een Decathlon-conceptstore op het Forepark in Den Haag. Daarvoor was echter geen meerderheid in de Staten.