VVD wil investeren in AI: ‘Zuid-Holland dreigt ticket naar de toekomst te missen’

Artificiële intelligentie (AI) gaat de toekomst van mensen enorm beïnvloeden. Al in de komende jaren kunnen de welvaart en het welzijn van Nederlanders er flink op vooruit gaan dankzij deze ontwikkelingen. De VVD wil dat Zuid-Holland op de rijdende trein springt en de kansen grijpt die AI biedt. 

“AI kan zo veel betekenen voor onze provincie”, zegt VVD-Statenlid Erwin Hoogland. “Denk aan files, de energietransitie, bodemdaling en voldoende zoet water. Het biedt economische kansen, maar ook maatschappelijke. Als we nu niet meedoen, dreigen we ons ticket naar de toekomst te missen.”

Uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederland achterloopt op het gebied van AI. Hoogland: “In de top-100 van AI-start-ups is niet één Nederlandse start-up te vinden. Ook de AI-investeringen in bestaande bedrijven blijven ver achter bij de rest van de wereld. Het is de hoogste tijd voor een inhaalslag.” 

Angst wegnemen

De VVD weet dat sommige mensen bang zijn voor de ontwikkelingen. Hoogland: “Zij vrezen dat hun baan verdwijnt. Ik snap die zorgen. Maar die waren er ook toen de stoommachine, de auto en de computer opkwamen. Sommige beroepen verdwijnen inderdaad, maar er komen ook weer andere voor terug. We worden echt geen slaaf van de machine. Die angst wil ik graag wegnemen.”

De opkomst van AI is in ieder geval niet meer te stoppen. Hoogland: “Daarom moeten we nu al nadenken hoe we Zuid-Holland er mooier en beter mee maken. We kunnen het over ons heen laten komen of het voortouw nemen. Ik kies voor het laatste.”