Zuid-Holland moet ook in coronacrisis vooruitkijken

Ook de provincie Zuid-Holland neemt allerlei maatregelen om inwoners en bedrijven te helpen tijdens de coronacrisis. De VVD steunt dat veelzijdige pakket van harte. Tegelijkertijd wil de fractie dat het provinciebestuur vooruitkijkt naar de periode na deze crisis.

“Met vereende krachten gaan we hier doorheen komen”, weet VVD-Statenlid Sabrina van der Lubbe. “Veel van de effecten van de crisis zullen echter pas op langere termijn zichtbaar zijn. Daarom vinden wij het belangrijk om als Staten vinger aan de pols te houden bij de maatregelen. We horen liever te vaak dat het goed gaat dan dat we één kans missen om tijdig bij te sturen.”

Van der Lubbe roept het college op te blijven werken aan de uitdagingen die al voor de crisis speelden. “Die mogen we nu niet vergeten. Neem de woningbouw. De noodzaak om betaalbare woningen te bouwen in Zuid-Holland blijft bestaan. De verpleegkundigen en politieagenten voor wie we nu applaudisseren, moeten straks ook een fijn huis kunnen vinden. Houd de bouw dus aan het werk!”

De VVD waarschuwt er ook voor dat de stikstofproblematiek niet plotseling verdwenen is. Van der Lubbe: “Dat lijkt misschien zo, omdat we nu thuiswerken en de lucht schoner is. Maar stikstof blijft een schaduw werpen over alles wat we doen. Voor ons blijft essentieel dat we de rekening niet bij één groep neerleggen en dat we ruimhartig compenseren als we genoodzaakt zijn ergens in te grijpen.”

Zuid-Holland moet dus vooruitkijken, maar voorlopig zal corona uiteraard de boventoon voeren. Van der Lubbe: “We doen dit samen en we komen er samen uit.”