Wat doen de verschillende provincies aan cultuur?

Het is een van de kerntaken van de provincie: het behouden, ontwikkelen en herbestemmen van cultureel erfgoed. De VVD wil graag weten hoe de andere provincies hun rol op dat gebied invullen, zodat vergeleken kan worden hoe Zuid-Holland het doet.

“Cultuur maakt een provincie aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren. Bovendien trekt het toeristen aan”, zegt VVD-Statenlid Rense Weide. “Voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling is cultuur dus ontzettend belangrijk.”

Weide wil dat het college deze zomer een inventarisatie maakt van het cultuurbeleid van alle andere provincies. “Ik ben benieuwd wat ze precies doen, maar ook hoeveel geld ze beschikbaar stellen en hoeveel tijd hun ambtenaren in cultuur steken. Dat is nuttig om te vergelijken, en wellicht brengt het ons op goede ideeën.”

Vanwege corona staat een aantal Zuid-Hollandse culturele instellingen momenteel op omvallen. Samen met het CDA diende de VVD een motie in om 3 miljoen euro uit te trekken voor ondersteuning van deze instellingen. De motie werd door Provinciale Staten aangenomen.