VVD wil zich niet blindstaren op alleen windturbines en zonnepanelen

Net als de rest van Nederland heeft de provincie Zuid-Holland de taak om werk te maken van de afspraken over duurzame energie in het Klimaatakkoord. De VVD wil de doelen halen, maar staart zich daarbij niet blind op energie uit zon en wind.

“We hebben tien jaar de tijd om deze opdracht uit te voeren en zelfs dertig jaar om volledig duurzaam te worden”, zegt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. “In die tijd kan innovatie ons opwekmethoden opleveren die we nu nog niet kennen. Maar dan moeten we wél nu al in die innovatie investeren.”

De VVD ziet het niet zitten dat heel Zuid-Holland wordt volgebouwd met windturbines en zonnepanelen. Niet voor niets pleit de landelijke fractie voor kernenergie. Nelisse: “Onze provincie is dichtbevolkt, we moeten zuinig zijn op onze grond. Daarom leggen wij zonnepanelen ook het liefst zoveel mogelijk op daken. De provincie zou daarvoor een marktplaats kunnen ontwikkelen waar vraag en aanbod samenkomen, of kunnen werken met prijsvragen en challenges.”

Zonnepanelen op daken zijn lastiger te regelen, maar het heeft veel meer draagvlak onder de inwoners. Nelisse: “En dat vinden wij cruciaal. Bij deze hele energietransitie moeten de mensen in Zuid-Holland voortdurend betrokken zijn. Wij willen dat het voor hen haalbaar en betaalbaar is en dat zoveel mogelijk inwoners de uiteindelijk gekozen oplossingen steunen. We kunnen de doelen alleen halen met draagvlak.”