VVD pleit voor maatwerk bij bewoning recreatiewoningen

Op sommige plekken in Zuid-Holland wordt het wellicht mogelijk om permanent in vakantiewoningen te wonen. De provincie was op dat punt tot nu toe erg streng, maar lijkt er nu toch voor open te staan. Tot grote vreugde van de VVD-fractie, die bewoning van recreatiewoningen al langer als een van de oplossingen voor de woningnood ziet.

“Het ene vakantiepark is het andere niet en de ene recreatiewoning is de andere niet”, zegt VVD-Statenlid Laurine Bonnewits. “Daarom hebben wij ook steeds gepleit voor maatwerk. De provincie zegt nu niet meer automatisch ‘nee’, maar bekijkt of bewoning mogelijk is als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dat is precies hoe wij het ook voor ons zien.”

Bonnewits weet dat vakantiewoningen de woningnood niet volledig gaan oplossen. “Maar elke woning die erbij komt, is er één. Bovendien hebben veel vakantieparken helemaal geen toekomstperspectief. Daardoor dreigt leegstand, verval, kapitaalvernietiging en criminaliteit. Dat is zonde. Ook daarvoor kan permanente bewoning een oplossing zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.” 

De VVD benadrukt dat niet elke vakantiewoning geschikt is voor permanente bewoning. Bonnewits: “Het is niet de bedoeling om een precedent te scheppen. Het gaat ons echt om maatwerk. Wij zijn ervan overtuigd dat gemeenten uitstekend kunnen inschatten op welke plaatsen dit een goed idee is en waar niet.”

Zet cookies aan om de video te tonen.