VVD wil direct einde aan onnodig lijden gewonde wilde dieren

Het is een bizar idee: gewonde dieren die onnodig lang lijden vanwege bureaucratie van de provincie. Toch is dat precies wat er momenteel in Zuid-Holland gebeurt. De provincie heeft de verantwoordelijkheid namelijk verlegd naar de dierenambulance en dat pakt totaal verkeerd uit.

“Onlangs heeft een aangereden reekalf liggen creperen in de Noordwijkse duinen terwijl het op de dierenambulance uit Leiden moest wachten”, zegt VVD-Statenlid Herbert Zilverentant. “De mensen van de dierenambulance hebben bovendien niet de mogelijkheden en de expertise om zo’n wild dier indien nodig uit zijn lijden te verlossen. Zij hebben een groot hart voor dieren, maar moeten machteloos toezien.”

Wildbeheereenheden kunnen wel ingrijpen, maar kunnen dat niet meer. Zilverentant: “Zij zijn niet meer verzekerd en tot nu toe doet de provincie er niets aan om dat te regelen. Deze vrijwilligers staan dus voor een groot dilemma: onverzekerd op pad gaan of dieren aan hun lot overlaten. Dat kan zo niet.”

De VVD heeft het college vragen gesteld over de kwestie. Zilverentant: “Maar we willen dat het al is opgelost voor we de antwoorden binnen hebben.”