Luchtbellen in de strijd tegen plastic in ons water

Plastic afval in ons water: het is een van de grote problemen van onze tijd. Maar zoals zo vaak brengt innovatie de oplossing in zicht. Zo kan iets simpels als een buis met gaatjes 86% van het plastic afval in een rivier afvangen. Reden genoeg voor waterwoordvoerder Karima Bouchtaoui van de Zuid-Hollandse VVD om samen met haar collega’s uit Noord-Holland en Gelderland te gaan kijken bij Bubble Barrier in Amsterdam.

“Ik ben altijd op zoek naar innovaties op het gebied van schoon water”, vertelt Bouchtaoui. “Van de VVD in Wassenaar hoorde ik over een initiatief om in Katwijk plastic afval uit de Oude Rijn te gaan halen. Ik wilde graag met eigen ogen zien hoe het werkt, omdat de provincie overweegt om daaraan mee te betalen. De conclusie is dat de VVD-fractie dat van harte steunt.”

Bubble Barrier is een buis met gaatjes op de bodem van de watergang. Door de opwaartse beweging van de luchtbellen uit die gaatjes verplaatst het afval zich naar de oppervlakte. De buis staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, waardoor het afval naar de kant wordt geleid. Daar kan het worden afgevangen.

Bouchtaoui: “Jaarlijks komt er 4,8 tot 12,7 ton plastic afval via onze Zuid-Hollandse delta in de Noordzee terecht. De impact op het milieu en op onze leefbaarheid is enorm. Dit systeem haalt alle grote stukken eruit, maar kan ook kleinere plasticdeeltjes tot wel 1 millimeter uit het water filteren.”

Bouchtaoui nodigde VVD’ers Bas de Wit en Corrie-Christine van der Woude uit om met haar mee te gaan naar Bubble Barrier. “Noord-Holland en Gelderland hebben net als Zuid-Holland veel rivieren. Die rivieren zijn allemaal met elkaar verbonden. Samenwerking en uitwisseling van kennis zijn dus ontzettend belangrijk.”