Zuidplas bouwt nieuw dorp in strijd tegen woningnood

De woningnood in Nederland is hoog, zeker in Zuid-Holland. De VVD-Statenfractie zet zich daarom al jaren in voor de bouw van betaalbare woningen. Statenleden Karima Bouchtaoui, Laurine Bonnewits en René van Hemert namen deze zomer een kijkje in de gemeente Zuidplas, waar ze een compleet nieuw dorp gaan bouwen.

De provincie Zuid-Holland wees de Zuidplaspolder in 2004 aan als locatie waar nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Dat heeft de gemeente Zuidplas zich geen twee keer laten zeggen: er komen 8.000 huizen, waardoor tussen de 10.000 en 20.000 mensen een woning kunnen vinden. De bouw van het dorp begint waarschijnlijk in 2024.

“Dorps wonen met oog voor ruimte, water en recreatie”, zo omschrijft fractievoorzitter Ferry van Wijnen van de VVD Zuidplas het ‘Vijfde Dorp’ dat gaat verrijzen in de nu nog lege Zuidplaspolder. “Er komt dus een dorp dat past bij Zuidplas. Wij zijn heel blij dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad de plannen steunt.” 

VVD-wethouder Jan Hordijk vult aan: “Er is hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en daar hebben velen hun steentje aan bij gedragen. Nu deze belangrijke stap is gezet, kunnen wij samen met onze inwoners en ondernemers verder met de grote uitdagingen die er nog liggen voor deze megaklus.”

De bezoekende VVD-Statenleden prijzen de samenwerking tussen de gemeente Zuidplas en de provincie Zuid-Holland. Als blijk van waardering ontvingen Van Wijnen en Hordijk een ‘bouwen-tegeltje’. “In Zuidplas maken ze echt het verschil voor mensen die een huis zoeken. Dat is waar wij als VVD Zuid-Holland voor gaan”, aldus Bouchtaoui, Bonnewits en Van Hemert.