Rotterdam The Hague Airport is onmisbaar voor Zuid-Holland

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is in verschillende opzichten onmisbaar voor de provincie Zuid-Holland. De VVD-Statenfractie vindt sluiting of verplaatsing daarom onaanvaardbaar en wil juist dat de provincie de luchthaven klaarstoomt voor de toekomst.

“Onze Zuid-Hollandse luchthaven levert veel banen op, is de uitvalsbasis van politie- en traumahelikopters en speelt een grote rol bij het duurzamer maken van de luchtvaart”, zegt VVD-Statenlid Jeroen van Dijken. “Bovendien is vliegen voor onze inwoners een belangrijke manier van vervoer. Je gaat niet met de trein naar Tanger of Barcelona.”

Van Dijken vindt het overbodig dat overlast van RTHA extra gemeten wordt, zoals sommige partijen in de provincie voorstellen. “We hoeven niet nog verder te onderzoeken wat we al weten. Onze energie moet erop gericht zijn om goed te luisteren naar de bewoners die overlast ervaren en de problemen voor hen op te lossen. Geld dat we besteden aan nieuwe metingen steek ik liever in een fonds om de leefbaarheid te verbeteren.”

Wat de VVD betreft komt er meer perspectief voor passagiersvluchten. “Het vliegveld mag maar een beperkt aantal vluchten verwerken”, legt Van Dijken uit. “Nu worden passagiersvluchten en bijvoorbeeld traumavluchten daarbij op één hoop geschoven. Dankzij nieuwe wetgeving kunnen we die twee uit elkaar halen.”

Belangrijk daarbij is wel dat we investeren in duurzamer vliegen. Van Dijken: “Luchtvaart kan stiller en schoner. RTHA heeft universiteiten, bedrijven en de haven van Rotterdam in de buurt. Dat biedt unieke kansen om de spil te worden in een innovatiecluster dat die verduurzaming voor elkaar krijgt. Laten we daar als provincie onze volledige steun aan geven.”