VVD: Té zuinig omgaan met belastinggeld bestaat niet

Het was woensdag een bijzonder verwijt van de PvdA-Statenfractie: de provincie gaat te voorzichtig om met belastinggeld en zou er meer van moeten uitgeven. De VVD vindt die kritiek volstrekt onbegrijpelijk.  

VVD-fractievoorzitter Floor Vermeulen is duidelijk: “Té zuinig omgaan met belastinggeld bestaat niet. Het is de plicht van de overheid om alleen het strikt noodzakelijke uit te geven. Dat de provincie nu geld overhoudt, is alleen maar goed nieuws. Dat betekent dat de lasten in Zuid-Holland omlaag kunnen.”

De VVD constateert dat de provincie de afgelopen jaren vrijwel alle gestelde doelen heeft bereikt. Vermeulen: “De bereikbaarheid is enorm verbeterd en er is meer ruimte gekomen voor natuur en recreatie. Daardoor is de provincie aantrekkelijker geworden als vestigingslocatie voor bedrijven. De Zuid-Hollandse economie profiteert daarvan en de inwoners dus ook.”

Die doelen zijn dus bereikt met minder geld dan was begroot. Vermeulen: “Het college, gedeputeerde Financiën Rogier van der Sande voorop, verdient daarvoor juist een groot compliment. Kritiek omdat je geld overhoudt: het is de wereld op zijn kop.”

Een PvdA-motie die de provincie opriep om voortaan ‘minder behoedzaam’ te begroten, werd met een ruime meerderheid verworpen. Vermeulen: “Gelukkig heeft het gezond verstand gewonnen, ook nu we langzaam maar zeker uit de crisis komen.”