VVD ziet kansen voor win-winsituatie in Bleizo

De VVD in Zuid-Holland is enthousiast over het plan van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland voor duurzame woningen en bedrijven in Bleizo. Beide gemeenten hebben ideeën om de afgesproken energiedoelstellingen te halen, waardoor de geplande windturbines in het gebied overbodig zouden worden.

De afspraak om de windturbines te plaatsen is in 2012 gemaakt. “Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan”, zegt VVD-Statenlid René van Hemert. “Zonne-energie wordt steeds efficiënter. Andere vormen van duurzame energie winnen terrein. En de woningnood is enorm toegenomen. Het is dan ook zonde dat de geplande windturbines nu woningbouw en bedrijvigheid tegenhouden.”

De afgesproken hoeveelheid duurzame energieopwekking binnen de afgesproken tijd staat voor de VVD niet ter discussie, benadrukt Van Hemert. “Maar als Zoetermeer en Lansingerland die doelen halen én woningen bouwen, dan is dat een win-winsituatie. Die kans mag je niet laten liggen. Wij rekenen erop dat de provincie de windturbines niet heilig verklaart en samen met deze gemeenten aan de slag gaat om de mooie plannen waar te maken.”