VVD: de provincie mag vaker geld teruggeven in plaats van uitgeven

De VVD gaat akkoord met de najaarsnota van de provincie. De liberalen zijn tevreden met de financiële degelijkheid van het document.

De VVD vraagt wel aandacht voor een tweetal zaken: de omvang van de provinciale reserves en de ontwikkeling van de organisatie. Het valt VVD-Statenlid Peter Overwater op dat Zuid-Holland veel geld achter de hand heeft: “De provincie is natuurlijk verplicht om reserves te hebben, maar in Zuid-Holland hebben we daarbovenop nog tientallen miljoenen extra. De mentaliteit lijkt soms te zijn dat geld dat is begroot per se moet worden uitgegeven, maar dat is een misverstand. Teruggeven aan de belastingbetaler mag ook.”

De VVD bepleit geen directe belastingverlaging. Overwater: “Dat zou symboolpolitiek zijn. Wat wij willen is dat de provincie eens goed gaat kijken of we al dat geld wel nodig hebben. Als de conclusie is dat dat niet zo is, dan kan de belasting omlaag. Dat is typisch een onderwerp voor de coalitiebesprekingen na de verkiezingen.”

Behalve financiële degelijkheid pleit de VVD al langere tijd voor een verbetering van de provinciale organisatie. Overwater: “Wij hebben de plicht om daarnaar te streven. De VVD is voor een overheid die ten dienste staat van mensen en op een efficiënte en zuinige manier optimaal presteert. Wij willen dat het college uitgebreider rapporteert over de stappen die op dit gebied worden gezet.”