VVD neemt kijkje in Zuiderstrandtheater

Tijdens een fractieweekend in Scheveningen heeft de VVD-Statenfractie een bezoek gebracht aan het Zuiderstrandtheater. Dit theater aan de kust is gebouwd als nieuwe locatie voor het Lucent Danstheater aan het Spui. De VVD’ers werden rondgeleid door commercieel directeur Diederick van Eeden. Het bezoek was georganiseerd door de raadsfractie van de VVD Den Haag.

Oorspronkelijk zouden alle voorstellingen al met ingang van dit seizoen naar Scheveningen verplaatst worden. Omdat de bouw van het Spuiforum voorlopig niet doorgaat, wordt het Lucent Dans Theater nog niet gesloopt. De verhuizing is daarom uitgesteld naar het seizoen 2015-2016. “Maar dat betekent niet dat we hier niks doen”, legt Van Eeden uit. “Er zijn de komende tijd veel bijzondere cultuurprojecten gepland, zoals Het Volkspaleis en Genesis door het Nationaal Toneel.”

Hoewel het is gebouwd voor voorstellingen, biedt het Zuiderstrandtheater ook volop ruimte voor zakelijke evenementen. Van Eeden laat de fractie zien dat de verschillende ruimtes zeer geschikt zijn voor congressen: “Je kunt de sprekers bijvoorbeeld vóór het gordijn laten optreden, met de bezoekers in de zaal. Na afloop doe je het gordijn open en kun je borrelen op het podium.”

Het is de bedoeling dat het Zuiderstrandtheater over vijf jaar weer wordt afgebroken. Vrijwel al het materiaal kan dan hergebruikt worden voor andere doeleinden. VVD-Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn vraagt zich af of de gemeente inderdaad tot sloop zal overgaan: “Dit is een prachtig gebouw op een bijzondere locatie. Scheveningen gaat hier veel plezier aan beleven. Als provincie gaan wij niet over cultuur, maar we houden er natuurlijk wel van. Wij komen hier zeker nog eens terug.”

Haags VVD-Statenlid Tiemen Brill is het daar roerend mee eens: "Dit theater is een parel aan de Hollandse kust. Het is een impuls voor Scheveningen en biedt veel meer kansen dan alleen kunst en cultuur. Dat is mooi om te zien."