VVD: ook Zuid-Holland moet in actie komen na Russische agressie

De oorlog die president Poetin is begonnen in Oekraïne zorgt ervoor dat het Westen, Europa en Nederland anders naar de eigen kwetsbaarheid zijn gaan kijken. Om ons land te beschermen en minder afhankelijk te maken van het buitenland, moet ook de provincie Zuid-Holland een aantal cruciale stappen zetten, vindt de VVD.

 

“Onze vitale infrastructuur is te kwetsbaar”, waarschuwt VVD-fractievoorzitter Erwin Hoogland. “Daarom willen wij dat Zuid-Holland in actie komt. We moeten niet afhankelijk blijven van Russisch gas, we moeten de doorvoer van militaire transporten vanuit Rotterdam garanderen en we moeten veel meer investeren in de provinciale cyberveiligheid.”

 

Geen tijd verliezen

 

Om niet afhankelijk te worden van Russisch gas wil de VVD zo snel mogelijk kerncentrales bouwen. Hoogland: “Als Poetin de gaskraan dichtdraait, staan we in de kou en in het donker. Zon en wind zijn onvoldoende als vervanging van gas, ook in de toekomst. Daarom hebben we kernenergie nodig. Zuid-Holland heeft daarvoor de ruimte op de Maasvlakte. Laten we geen tijd verliezen.”

 

Als toegangspoort van Europa is de haven van Rotterdam essentieel voor het transport van militair materieel en personeel naar het oosten. Hoogland: “Onze Amerikaanse, Canadese en Britse NAVO-partners rekenen op Rotterdam. De doorvoer via de A15, A20/A12, het onderliggend wegennet en het spoor moet daarom 24 uur per dag gegarandeerd zijn. Nu zorgen files, overbelasting van het spoor en het draagvermogen van bruggen nog voor problemen. Het Rijk en Zuid-Holland moeten dus dringend in weg en spoor investeren.”

 

Poetin en andere agressors hebben al laten zien niet te schromen om hackers in te zetten en DDoS-aanvallen uit te voeren. Hoogland: “Zo kan een land volledig ontwricht worden. Het Nationaal Cyber Security Center zegt dat het hoog tijd is om onze digitale weerbaarheid te verbeteren. Zuid-Holland moet daar, als dé digitale provincie van Nederland, met spoed mee aan de slag.”