Snowworld: het uithangbord van 'leisure city' Zoetermeer

Nu de uitbreiding van de derde baan van SnowWorld aanstaande is, vond de VVD-Statenfractie het tijd om eens bij te praten met het Zoetermeerse bedrijf. Fractievoorzitter Floor Vermeulen en woordvoerder Marijke van Dobben de Bruijn brachten daarom samen met de Zoetermeerse VVD-wethouder Marc Rosier een bezoek aan de wereldmarktleider in indoor wintersport. 

De VVD’ers worden ontvangen door financieel directeur Wim Moerman, die trots de maquette laat zien: “Deze uitbreiding van de baan is heel belangrijk voor ons, omdat het echt substantieel bijdraagt aan de belevingswereld van onze gasten.” Als alles goed gaat, kan de verbouwing in het voorjaar van 2016 beginnen, waarna een halfjaar later de eerste skiër van de langere baan moet afdalen. Moerman: “Dat is behoorlijk snel, omdat het bouwkundig een relatief eenvoudige operatie is.” 

De daadwerkelijke bouw wordt daarmee misschien wel het minst moeilijke deel van het project. Gemeenteraad, Provinciale Staten en een aantal tegenstanders werkten bij de verlening van de vergunning behoorlijk vertragend, ingegeven door een aantal luidruchtige tegenstanders. Moerman: “De cijfers maken duidelijk dat de overgrote meerderheid van de Zoetermeerders hier voorstander van is, maar die paar tegenstanders maken meer kabaal. Daar is de politiek gevoelig voor.”

Doen waar je goed in bent

Onder aanvoering van de VVD kwam de vergunning er toch, al zijn nog niet alle bezwaarprocedures achter de rug. Met de verlengde baan wordt SnowWorld nog meer dan het al is het uithangbord van ‘Leisure City’ Zoetermeer. De stad profileert zich met succes als recreatie- en vrijetijdsbolwerk. Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn juicht die clustervorming toe: “Steden en regio’s moeten zich focussen op de dingen waar ze goed in zijn en daarbinnen innovatief aan de slag gaan.”

Wethouder Marc Rosier is het daarmee eens: “Initiatieven op leisuregebied moeten in Zoetermeer ook echt voorrang krijgen. Natuurlijk met een kritische blik, maar wel positief. Als elke stad voluit gaat voor de eigen kwaliteit, hoeven we niet met elkaar te concurreren. Dan kunnen we elkaar juist versterken. Als wij de cultuur in Zoetermeer willen uitbreiden, kunnen we dus bijvoorbeeld overwegen de buslijn naar Leiden te verbeteren.”

Anton Pieck

De mogelijke komst van het Transportium in Bleizo wordt dan ook van harte verwelkomd door zowel de VVD’ers als SnowWorld. Moerman: “Dat is een geweldige kans voor Zoetermeer. Het zet de stad echt op de kaart.” Rosier: “Een unieke locatie, midden in de Randstad. Dat biedt zo veel mogelijkheden voor sport en vrije tijd.”

Van Dobben de Bruijn hoopt dat Bleizo inderdaad de ruimte krijgt, maar dat de politiek ondernemers overal steeds meer ruimte zal geven: “De samenleving is ontzettend blij als bedrijven het goed doen, maar we houden er geen rekening mee dat ze dan op een gegeven moment willen en moeten uitbreiden. Als je iets neerzet, moet je de consequenties daarvan aanvaarden. Het heeft geen zin om een Anton Pieck-achtig verleden te koesteren. We leven nu!”