Succesvol symposium over woonwensen van ouderen

De tijd dat mensen zich op hun 65e lieten inschrijven voor een plek in een bejaardenhuis ligt inmiddels al tientallen jaren achter ons. Mensen worden gemiddeld steeds ouder en willen ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het VVD Seniorennetwerk Zuid-Holland organiseerde hierover, met steun van de VVD-Statenfractie, een succesvol minisymposium: ‘Nu Wonen voor Later’.

Momenteel bepalen de aanbieders meestal de bouw en de zorgvoorziening, maar die situatie lijkt te gaan veranderen. Er zijn steeds meer initiatieven met Collectief Particulier Ondernemerschap, waarin ouderen zelf bepalen hoe hun woning en woonomgeving er gaat uitzien. Daarnaast proberen woonzorgorganisaties steeds meer aansluiting te vinden bij de wensen van klanten. De sprekers in het symposium belichtten het onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten, hetgeen levendige discussies opleverde.

Voorzitter Peter Verleg van SIR-55 realiseert projecten waarin ouderen collectief hun specifieke woonwensen laten uitkomen: “Gemiddeld zijn de deelnemers ouder dan 70 jaar, maar zij zijn vitaal en ambitieus genoeg om nog mee te doen in jarenlange bouwprojecten.”

Carolien Vermaas, directeur van Laurens Vastgoed, worstelt met de vraag hoe zij het aanbod in woningen kan laten aansluiten bij de veranderende vraag van ouderen: “Verzorgingshuizen staan soms leeg en zijn deels verouderd. Wie wil er tegenwoordig nog op 16 vierkante meter wonen?”

VVD-Statenlid Herman van Santen pleit voor meer flexibiliteit op het gebied van ruimtelijke ordening. Daarnaast werpt hij de vraag op hoe de provincie moet omgaan met gebouwen die al bestaan: “Transformatie is een must!”