Eerste stap naar flexibel en liberaal RO-beleid

De VVD-Statenfractie in Zuid-Holland stemt woensdag in met de Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM), die het ruimtelijkeordeningsbeleid van de provincie voor de komende jaren vastlegt. Niet omdat het een volmaakt liberaal document is, maar wel omdat het een stap in de goede richting is.

De VRM is het resultaat van ruim een jaar uitvoerig overleg tussen Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten, inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De visie bepaalt wat er de komende jaren wel en niet mogelijk is met de ruimte in Zuid-Holland. Het is het middel van de provincie om voorwaarden te scheppen en kansen te creëren. 

“Geen eenvoudige opgave”, stelt VVD-Statenlid Herman van Santen, “met 3,5 miljoen inwoners, een grote bedrijvigheid en prachtige landschappen. Hoe houd je het overzichtelijk en begrijpelijk? En hoe voorkom je dat je weer extra regeltjes gaat opleggen, terwijl er daarvan in dit land al zo veel zijn? We hoeven als provincie echt niet alles dicht te regelen.” 

De VVD pleit consequent voor een RO-beleid dat uitgaat van wat er wél kan. De VRM die woensdag voorligt, is volgens Van Santen nog niet liberaal genoeg: “Deze visie staat nog bol van de restricties. Toch worden er stappen in de goede richting gezet. Het besef dat we veel flexibeler moeten denken, wint langzaam terrein.”

Die stap in de goede richting is de reden dat de VVD instemt met de VRM. Van Santen: “Je kunt de wereld niet in één dag veranderen en de provincie ook niet. Wij steunen de koers die nu wordt ingezet. De uitdaging wordt om die lijn de volgende keer voort te zetten en uit te breiden. Uiteindelijk verdienen de Zuid-Hollanders een provincie die volop ruimte biedt.”