VVD wil daadkrachtige provincie bij zoektocht naar opvanglocaties Oekraïners

De VVD wil dat de provincie Zuid-Holland zich flexibel opstelt bij de zoektocht van gemeenten naar opvanglocaties voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Zuid-Holland heeft zijn ‘fair share’ bij te dragen aan de tijdelijke opvang van deze vluchtelingen. Bureaucratie en starre regels voor bouwlocaties zijn nu zeer onwenselijk.

“Oekraïners zijn slachtoffer van een vreselijke oorlog op ons eigen continent. We zijn het er allemaal over eens dat we ze willen opvangen”, zegt VVD-fractievoorzitter Erwin Hoogland. “Gemeenten moeten zich echter in allerlei bochten wringen om goede opvang mogelijk te maken. De tijd dringt, de nood is hoog.”

Wat dan niet helpt, is een provincie die locaties afwijst, zoals onlangs in Alphen aan den Rijn gebeurde. De gekozen plek zou ‘buiten de bebouwingscontouren’ vallen en schadelijk zijn voor mogelijk aanwezige weidevogels. VVD-woordvoerder wonen Karima Bouchtaoui: “Er zijn in dat gebied helemaal geen weidevogels waargenomen. Dan houd je dus een opvanglocatie voor vluchtelingen tegen omdat ze er misschien zouden kunnen zijn. Dat gaat ons echt te ver.”

De VVD benadrukt dat ook gebruikt kan worden gemaakt van tijdelijke woningen. Bouchtaoui: “Het is echt niet zo dat die polder meteen wordt volgebouwd. Wij zien flexwoningen al langer als een oplossing voor de woningnood. Laten we ook flexlocaties gaan gebruiken: plekken waar je geen woonwijken wilt bouwen, maar waar je wel tijdelijk mensen een dak boven hun hoofd kunt bieden.”