VVD Zuid-Holland: ‘Draagvlak cruciaal voor stikstofplannen’

“Boeren willen weten of er nog toekomst is voor hun familiebedrijf dat vaak al honderd jaar bestaat. Voor het beroep dat ze met hart en ziel én met liefde voor de natuur uitvoeren”, zegt VVD-fractievoorzitter Erwin Hoogland. “

Gezonde natuur én perspectief voor de landbouw. Dat is voor de VVD in Zuid-Holland de enige mogelijke uitkomst van de situatie waarin Nederland en de twaalf provincies zijn beland door de stikstofproblematiek. Voor die uitkomst is draagvlak bij lokale (agrarische) ondernemers cruciaal.

“Boeren willen weten of er nog toekomst is voor hun familiebedrijf dat vaak al honderd jaar bestaat. Voor het beroep dat ze met hart en ziel én met liefde voor de natuur uitvoeren”, zegt VVD-fractievoorzitter Erwin Hoogland. “Daarom vragen ze van de politiek: wees eerlijk, wees transparant, wees rechtvaardig en geef perspectief. Ze willen echt samen met ons aan de slag om eruit te komen.” 

In dat laatste ziet de VVD een groot deel van de oplossing. Hoogland: “Onze boeren staan wereldwijd bekend om hun innovaties. De lijst met goedgekeurde innovaties wordt nu opgeschoond. Dat is prima. Maar dan moeten vernieuwingen waarvan is aangetoond dat ze effect hebben, ook snel aan die lijst kunnen worden toegevoegd. Wij willen daar een spoedprocedure voor.”

De VVD roept de provincie verder op om:

-        Het kabinet te blijven vragen om methoden die geschikt zijn om de stikstofuitstoot en -neerslag op lokaal niveau nauwkeurig te meten.

-        Samen met boeren en andere betrokkenen een zogenaamde stikstofladder te ontwikkelen.

-        Geen extra Natura 2000-gebieden aan te wijzen in Zuid-Holland en bestaande gebieden niet uit te breiden.

-        Industrie, vervoer, woningbouw en andere uitstoters van stikstof vanaf het begin mee te nemen in de plannen.

-        Na te denken over de aanpak van stikstofneerslag in Zuid-Holland door buitenlandse industrie en internationale scheepvaart.

-        Bij de plannen voor gebieden verplicht een sociaaleconomische impactanalyse te laten maken, om boeren voldoende zekerheid te bieden.

-        Vaart te maken met een aanspreekpunt voor boeren en anderen om hun vragen te stellen.

-        Zich niet te richten op een specifieke doelstelling voor NNN-gebieden, maar met maatwerk te komen.

-        Koplopers in de kringlooplandbouw (zoals biologische en natuur inclusieve boeren) te ondersteunen bij het voortzetten van hun bedrijf.

-        Met een schaderegeling te komen om waardevermindering als gevolg van de omslag te compenseren.

-        PAS-melders zo spoedig mogelijk te legaliseren.