VVD: geluidshinder vliegtuigen en traumahelikopters niet meer bij elkaar optellen

De VVD in Zuid-Holland wil dat de zogenaamde ‘geluidsruimte’ voor trauma- en politiehelikopters zo snel mogelijk gescheiden wordt van het gewone vliegverkeer van Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Nu wordt de geluidshinder nog op één hoop gegooid, waardoor de luchthaven een boete dreigt te krijgen.

“Er zijn terecht strenge grenzen aan de hoeveelheid geluid die luchthavens mogen maken”, zegt VVD-Statenlid Jeroen van Dijken. “De laatste jaren stijgen er echter veel meer trauma- en politiehelikopters op dan vroeger. Daardoor dreigen die grenzen nu overschreden te worden. Dat betekent dat er minder gewone vluchten mogen opstijgen en landen, terwijl die niet verantwoordelijk zijn voor de overschrijding.”

Voor de VVD staat vast dat trauma- en politiehelikopters altijd moeten kunnen opstijgen. Van Dijken: “Als we de helikopters een eigen geluidsruimte geven, dan mogen ze die overschrijden. Dat gaat om de veiligheid en gezondheid van onze inwoners. Het andere vliegverkeer blijven we wél heel strikt aan de grenzen houden. Maar als daar een eigen geluidsruimte voor bestaat, weet de luchthaven waar ze aan toe is. Voor de toekomst van RTHA is dat belangrijk.”

Behalve het scheiden van de geluidsruimte ziet Van Dijken nog een andere oplossing. “Ik wil van het college weten welke mogelijkheden er zijn om ergens anders in Zuid-Holland een locatie voor trauma- en politiehelikopters te creëren.”