Fractievoorzitter Laurine Bonnewits bij RTL Nieuws over scheefwonen en kustuitbreiding

Vrijdagochtend was Laurine Bonnewits te zien in het ontbijtnieuws van RTL. De VVD-fractievoorzitter vertelde in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen over scheefwonen en kustuitbreiding.

In en rond de CoolTower in Rotterdam besprak verslaggever Boyan Ephraim met onder anderen Bonnewits de woningbouw in Zuid-Holland. Een belangrijk thema, waar de VVD-Statenfractie al jaren actief mee bezig is. Bonnewits: “Op dit moment is er voor iedereen een tekort en dat merk je heel erg. Ik heb drie kinderen die op zoek zijn naar een woning en dat is bijna niet te doen, zeker niet meer betaalbaar. Dus moeten we bijvoorbeeld echt zorgen dat scheefwonen wordt tegengegaan. Dat er genoeg gebouwd wordt, zodat er een doorstroming kan zijn.”

Het kabinet heeft 235.000 nieuwe woningen in Zuid-Holland als doel gesteld voor 2030. De VVD in de provincie is nog ambitieuzer: de partij gaat voor 260.000 nieuwe woningen en wil doen wat nodig is om dat aantal te bereiken. Dat betekent echter niet zomaar polders en weilanden volbouwen. Bonnewits benoemde in de uitzending wel een creatieve oplossing: kustuitbreiding. “Dat je zand erbij krijgt, zodat de natuur verlengd wordt. Dat wil dus zeggen dat de natuur een stukje opgeschoven wordt, waardoor er ook weer meer ruimte komt voor woningbouw.”