VVD wil actie tegen schadelijke Amerikaanse rivierkreeft

De VVD wil dat ook vrijwilligers Amerikaanse rivierkreeften mogen gaan vangen. De dieren horen niet in Nederland thuis en zijn schadelijk voor onder andere de waterkwaliteit, de biodiversiteit en oevers en kades.

“Op dit moment mogen alleen beroepsvissers de kreeften vangen”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen. “Verder bestaat de aanpak vooral uit overleg en onderzoek. Dat werkt dus niet. De rivierkreeft zit inmiddels overal in Nederland. We moeten doen wat nodig is om deze exoot te bestrijden.”

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft een proef gedaan met het vangen van de rivierkreeften. “Dat had meteen een positief effect op de lokale biodiversiteit”, zegt het Zuid-Hollandse VVD-Statenlid Herbert Zilverentant. “Laat vrijwilligers dus maar met fuiken en kreeftenkorven aan de slag gaan. Maak dat juridisch mogelijk. Nu verdrijven die kreeften al het andere leven in het water.”

Het Haagse VVD-raadslid Chris van der Helm gelooft dat inwoners graag helpen de rivierkreeften te vangen: "Dit rode gevaar teistert al jarenlang het Haagse water- en dierenrijk. Kades gaan kapot en sloten zijn volledig leeggevroten door dit dier. Daarnaast zijn rivierkreeften een delicatesse. Zo bescherm je de natuur in de stad én kan iedereen ook nog eens heerlijk genieten van een goed maaltje kreeft!”

De VVD in Den Haag denkt onder andere aan het organiseren van wedstrijden voor jongeren waarbij de persoon die de meeste kreeften vangt een prijs krijgt.