VVD: Heldere jaarstukken provincie kunnen nog wel concreter

De VVD noemt de jaarstukken van de provincie Zuid-Holland helder, toegankelijk en goed leesbaar. Wel vindt de Statenfractie dat de plannen en de behaalde resultaten concreter kunnen worden gemaakt.

“Als nieuwkomer in de Staten ben ik positief verrast door de helderheid van de stukken”, zei VVD-Statenlid Gezina Atzema in haar maidenspeech. “Wat ik mis, is een concreet verhaal over de doelen van de provincie. Wat willen we bereiken, wat hebben we daarvoor gedaan en wat moet er nog gebeuren? Ik ga ervan uit dat de gedeputeerden trots zijn op de resultaten die ze hebben bereikt. Dat zou ik graag terugzien in de jaarrekening.”

Atzema plaatst ook wat vraagtekens bij een groot deel van de zogenaamde ‘beklemmingen’: begroot geld dat is niet is uitgegeven, maar desondanks niet wordt toegevoegd aan de algemene reserve. In plaats daarvan blijft het gereserveerd voor het oorspronkelijke specifieke doel. “Ik kan me voorstellen dat je geld reserveert voor verplichtingen. Maar het gaat grotendeels om geld dat alvast is vrijgemaakt voor wensen van het college. Daarmee wordt te veel voorgesorteerd op de keuzes die we gaan maken bij de voorjaarsnota. Uiteindelijk zijn het immers Provinciale Staten die hierover beslissen.”