Erica van Engel blijft zich na afscheid wijkraad inzetten voor participatie

Erica van Engel neemt vanwege haar installatie als Statenlid afscheid van de Wijkraad Mathenesse in Rotterdam. In Zuid-Holland blijft zij zich onverminderd inzetten voor participatie van inwoners bij politieke beslissingen.

Van Engel werd in het voorjaar van 2022 gekozen als voorzitter van de wijkraad. “Mijn doel was om meer aandacht te krijgen voor Mathenesse, dat door de bewoners ervaren werd als een vergeten wijk”, vertelt ze. “En het is gelukt om de wijk op de kaart te zetten. Mijn speerpunt was communicatie: je kunt mensen alleen betrekken bij je plannen als je ze eerst goed over die plannen informeert.”

Het meest trots is Van Engel op het sluiten van een Wijkakkoord voor vier jaar. “Zulke langdurige afspraken zijn hard nodig, want ik ben wel teleurgesteld over de invloed van de Wijkraad. De gemeente heeft niet alle beloften waargemaakt. We hebben het vooral zelf moeten doen. Hopelijk vergaat het mijn opvolgers beter. Ik heb mijn best gedaan de weg voor ze te banen.”

De energie van Van Engel gaat nu voluit naar de provincie. “Ik ben de politiek ingegaan omdat ik verschil wil maken. Bijvoorbeeld op het gebied van participatie. Naast economie en cultuur heb ik dat ook in de provincie in mijn portefeuille. Met mijn ervaring vanuit de wijkraad hoop ik erin te slagen de verwachtingen van inwoners en politici goed op elkaar af te stemmen. Dat is het belangrijkste.”