VVD roept op tot financiële degelijkheid

De VVD heeft bij de behandeling van de Zuid-Hollandse begroting een pleidooi gehouden voor financiële degelijkheid. De partij bespeurt een tijdgeest waarin de overheid wel heel gemakkelijk geld uitgeeft.

“We lijken in een tijd te leven waarin alles maar moet kunnen”, zegt VVD-fractievoorzitter Arne Weverling. “Maar je het moet het geld eerst verdienen. Dan pas kun je het verdelen. Veel politieke partijen zijn alleen maar bezig met de vraag wat de overheid nog meer kan doen. We zouden ons juist moeten afvragen wat de overheid níét meer moet doen.”

Weverling maakt zich zorgen over de structurele uitgaven van de provincie. “Als daar geen structurele inkomsten tegenover staan, blijven we interen op onze reserves. Daarmee maken we goede sier op de korte termijn, maar blijken we op de lange termijn een brokkenpiloot te zijn. Dan zie ik de belastingverhogingen alweer voor me. Dat moeten we echt niet willen.”

Vooral op het gebied van verduurzaming wordt er soms met geld gestrooid. Weverling: “Je kunt niet groen doen als je rood staat. Ook de VVD wil onze planeet schoon doorgeven aan volgende generaties. We zijn al goed op weg met groene groei. Maar realisme is het uitgangspunt.”